Основни стратегии в таблата

Преди да се разглеждат похватите на борба (стратегии) в таблата, трябва да се помни, че тя е игра на надбягване. Всички стратегически похвати са подчинени на главната цел - да приберете пуловете си в собственото си поле преди противника и да си ги вземете пръв. Ако сте напред в надбягването, прекратяването на контакта и захвърлянето на всички други стратегии, за които ще стане дума, е безусловно най-добрата стратегия, ако зарът ви поднесе такава възможност.

(1)Надбягване. Провеждайки тази ОСНОВНА СТРАТЕГИЯ - надбягването , двамата противници зависят от хвърлените зарове, но и от начина, по който ги отиграват.

(2)УдрянеАко ударите противников пул, вие ще спечелите в допълнение на бройките от хвърления си зар, бройките, с които ще бъде върнат назад бития противников пул. Биенето - това е стратегия. Освен мителшпилните или дебютни варианти, коиито поднасят подобен шанс, има и редица целенасочени похвати-стратегии за постигане на удар.

(а) Игра на задържане. Когато противникът е напред в надбягването, но вие имате котва - капия в неговата позиция, вие се стремите да поставяте препятствия пред безопасното му прибиране и изчаквате гол, който да целите.

(б) Когато сте много назад и имате поне 2 капии в противниковата къща, е възможна играта бекгейм - ариергардна битка, при която има по-голям шанс да ударите противников пул, но след като бъде бит, по-трудно се задържа, а и рискът да загубите марс или тройна е много по-голям.

(3)Принуждаване противника да "хаби бройки". Това са хвърлени зарове, които не могат да се отиграят въобще или не могат да се отиграят частично. Принуждаване към хабене - това е стратегия.

Принуждаването на противника да хаби бройки поради невъзможност да отиграва заровете се осъществява по различен начин.

(а) Например, ако при взимането на пуловете, противникът има 6 пула на единицата, а Вие по два на единицата, двойката и тройката си, Вие сте формално 6 бройки назад, но вероятно ще ги вземете пръв, ако сте на ход. Ако в предишната игра той не бе трупал пулове на единицата (хабил), щеше да е взел повече пулове и сега щеше да е фаворитът при взимането. Хабенето е една от многото причини да се избягва хващането на "желязната" неразрушима първа капия в собственото табло. Наличието на дупки, особено на 4 и 5 пункт в собствената къща е предпоставка за трупане на пулове на единицата, когато се хвърлят тези числа при взимането.

(б) Ако блокирате един или повече противникови пула, и ги държите достатъчно дълго зад блокадата, може да принудите противника да не може да изиграе хвърлените зарове и по този начин да спечелите бройки в надбягването. Блокадата може да бъде пълна-шесторна или непълна - петорна или по-малка, пробита и т.н. Понякога и непълна блокада принуждава противника да хаби. От друга страна блокадата е безмислена, ако имаме огромно предимство в надбягването. Тогава се стремим да прекъснем контакта и безопасно да вземем оставащите пулове.

(в) Ако биете противников пул, шансът му да влезе при следващото хвърляне е (36-x2)/36 където x2 е квадратът на броя на заетите от вас капии в собствената ви къща. Всеки път, когато противникът не влезе, той не може да играе хвърлените зарове и ги губи - хаби. При заети 6 капии (пълна къща) х=6, числителят на тази дроб става нула- т.е. битият пул не може да влезе и играта на противника е замразена докато не отворите капия.

(г) Когато провеждате блиц, вие се ползвате междувременно с шансовете описани във (в), и целите да изхвърлите един или повече противникови пулове зад бързо увеличаващата ви се блокада, предотвратявайки влизането му и с това замразявайки играта на противника. Блицът е ефикасен, но и много рискован похват.